Helsinki, Finland
contact@veijonen.com

Harjoitus 6

Tehtävät perustuvat  Tero Karvisen Palvelinten hallinta -kurssiin.

a) Kultainen polku. Tee ensimmäinen versio modulistasi, joka toimii ainakin optimiolosuhteissa. Jos jokin säätö on poikkeuksellisen hankala, voit tehdä sen tässä versiossa käsin, ja dokumentoida ajamasi käskyt. (Valmis moduli tarvitaan vasta esitykseen ensi viikolla).

Moduuli löytyy GitHubistani. Moduulini tarkoituksena on helpottaa Windows-tietokoneen käyttöönottoa pelaamista varten. Moduuli asentaa tällä hetkellä Chocolateyn ja Chocolateyllä pelipalvelut Steam, Origin, UPlay, Epic Games Launcher, League of Legends, sekä myös VoIP-palvelut Teamspeak ja Mumble (ja Discord.)

Kaikkien ohjelmien asentumisen pitäisi toimia, paitsi Discordin, joka Saltilla chocolatey.installed -komentoa käyttäen ei ikinä oikeasti asenna ohjelmaa, ja jättää vain Discord-prosessin pyörimään taustalle.

Windowsin PowerShellistä asennus toimii kuten pitääkin. Kokeilin myös cmd.run:illa suorittaa Discordin asennuskomentoa

$ sudo salt '*' cmd.run 'choco install -y discord' shell=powershell

mutta Salt antaa virheilmoituksen

choco : The term 'choco' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check 
 the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.

En keksi tähän ratkaisua, joten luultavasti tulen Discordin osalta tekemään niin, että asennustiedosto ladataan, mutta se pitää manuaalisesti avata.

Huomasin myös, että UPlayn asennuttua ohjelmalle ei luoda työpöydälle tai start menuun pikakuvaketta. Ohjelma löytyy kuitenkin kansiosta C:\Program Files (x86)\Ubisoft\Ubisoft Game Launcher.

Jos Windows-minion vaikuttaa hitaalta tai ohjelmat eivät tunnu asentuvan, multiprocessingin pois ottaminen käytöstä voi auttaa. Tiedostosta C:\salt\conf\minion voi muuttaa kohdan

#multiprocessing: True

Seuraavanlaiseksi:

multiprocessing: False

Eli poistetaan risuaita ja vaihdetaan True Falseen. Käynnistin Windowsin uudestaan muutoksen jälkeen, koska en ole varma miten Windowsilla salt-minion uudelleenkäynnistetään. Itsellä ainakin tuntui auttavan toimivuudessa.

b) Kokeile moduliasi tyhjässä koneessa. Voit käyttää virtualboxia, vagranttia tai livetikkua.

Käytin Oraclen VM VirtualBoxia Windows 10 -levykuvalla. Asensin salt-minionin Saltstackin sivuilta ja hyväksyin orjan Linux-herrallani. Testasin, että yhteys toimii komennolla

sudo salt '*' test.ping

Todettuani, että yhteys toimii, suoritin moduulin varastosta löytyvän bash-skriptin

bash run.sh

Bash-skripti päivittää Saltin windows-varastot (Chocolateyn asennusta varten) ja suorittaa windowsgames-tilan kaikilla orjilla, joiden käyttöjärjestelmänä on Windows.

Ohjelmat asentuvat melko hitaasti Windowsille. Aiemmin mainitsemani minionin conffitiedoston muutos voi auttaa asiassa. Kuitenkin kaikki tuntui toimivan.

 

c) Käyttäjätarina (user story): ketkä ovat modulisi käyttäjät? Mitä he haluavat saada aikaan modulillasi? Missä tilanteessa he sitä käyttävät? Mitkä ovat tärkeimmät parannukset käyttäjän kannalta, joita moduliin pitäisi vielä tehdä?

Moduulini käyttäjiä ovat ihmiset, jotka ovat (uudelleen)asentaneet Windowsin ja käyttävät tietokonettaan pelaamiseen. Moduulia käytettäisiin, kun halutaan vaivattomasti asentaa yleisimpiä pelaamiseen liittyviä ohjelmia.

Käyttäjän kannalta Discordin automaattinen asennus olisi hyvä saada toimimaan, mutta olen epävarma onnistunko siinä. Myöskin voisin selvittää, voiko Windowsin salt-minionilla suorittaa komentoja ilman herraa esim. salt-callin avulla ja miten, koska tällä hetkellä ohjeistuksessani lukee Linux-tietokoneen (tai livetikun) tarve.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.